tiistai 18. toukokuuta 2021

Ajattelun monipuolistamiseksi ja arjen avuksi

Olen oppinut käyttämään kännykän kalenterisovellusta, mutta omistan myös paperisen kalenterin, koska siihen voi kirjoitella myös muuta kuin muistettavia menoja. Sen sijaan en osaa kirjoittaa muistiinpanoja sähköisesti vaan minulla kulkee muistikirja mukana liki kaikkialle.

Filofaxin muistikirja: kunpa olisin opiskeluaikana omistanut sellaisen!

Minulla on ollut jos jonkinlaista muistikirjasysteemiä vuosien saatossa, mutta mikään ei ole oikein ollut toimiva, kunnes löysin Filofaxin muistikirjat, joissa on siirrettävät sivut!
Mikä tekee tästä muistikirjasta ylivoimaisen muihin nähden? Helppous! Voin käyttää yhtä ja samaa muistikirjaa ihan missä tahansa, ja välilehtien avulla voin lajitella sivut haluamiini lokeroihin ja nimetä välilehdet. Perinteisessä muistikirjassa ärsytti kamalasti se, että jonkun lapsen koulupalaverin jälkeen menin itse lääkärille, sitten johonkin kaupunkilaisten osallisuustapahtumaan, ja sitten ne tekstit oli siellä yhtenä pötkönä. Ja jos jokin tapahtuma oli toistuva, olisi pitänyt osata jättää sopivasti tyhjää, että jatkaa samasta aiheesta edellisen perään. Mutta eihän sitä osannut, niinpä en jättänyt lainkaan vaan seuraavalla kerralla kirjoittelin myöhemmäksi, missä nyt tilaa oli.. Eikä ollut pelkoa, että olisin lukenut muistiinpanoja: ei sieltä vain löytänyt mitään!

Filofaxissa ne on kaikki tallella, ja se helpottaa arkeani huomattavasti! Tällä hetkellä muistikirjasta löytyy mm. valmennukseeni liittyviä muistiinpanoja, blogiteksti-ideoita ja listaa kirjoista, joita kannattaisi lukea. Niin ja onhan siellä myös lista niistä työpaikoista, joihin olen hakenut.
Kunpa olisin omistanut tällaisen jo opiskeluaikana! Töissähän mulla oli tämä: ihan mielettömän toimiva, kun saattoi tulla ideoita monista eri asioista lyhyelläkin aikavälillä, niin ei haitannut sai kirjoittaa mihin vaan tyhjään sivuun, ja siirtää sen sitten oikeaan kategoriaan. Ja kun kaikki asiat ovat samojen kansien välissä, ei mene aikaa siihen "missähän se lappunen on" -toimintaan.

Jos nuo muistikirjat eivät ole vielä tuttuja, niin kannattaa ehdottomasti tutustua niihin! Se Hämeenpuiston Vihkokaupassa saat myös apua, jos tuollainen muistikirja ei olekaan se sun juttu vaan tarvitset jotain erilaista!
Sieltä löydät myös valtavan valikoiman erilaisia kyniä, ja niidenkin valinnassa saa jeesiä. Sandy tietää, mikä kynä mihinkin sopii. Toki siellä on kaikkea muutakin ihanaa, mutta mennään nyt tällä kertaa töiden näkökulmasta. 

Pohdintojen tueksi ladattavia tuotteita

Tähän samaan postaukseeni ajattelin kirjoittaa myös Sandyn laatimista ladattavista tuotteista, koska ne linkittyvät sinne Vihkokauppaan. Ne liittyvät isosti myös omaan kasvamiseeni ja kehittymiseeni, koska olen niistä tehnyt useampia, osaa enemmän, osaa vähemmän. Mutta kaikista on kuitenkin jonkinlainen jälki mielen sopukoihin jäänyt ja näkökulmaa ajattelulle.


Olen vuonna 2018 ostanut itselleni joululahjaksi Sandyn "Vuodelle 2019" -tehtäväpaketin. Siinä piti miettiä joku teema, jota lähtee systemaattisesti tavoittelemaan erilaisten kysymysten avulla. Valikoin omaksi teemakseni tasapainon. Vaikken montaa kuukautta vastannut kysymyksiin (ADHD-ihmisen mielenkiinto lopahti kenties), niin silti teema oli mielessäni ja olen tuon vuoden jälkeen pari kertaa kirjoittanut muistiin sen hetkisiä fiiliksiä. 


Nyt uracoachauksen tiimellyksessä tajusin olevani jälleen kerran samassa teemassa: tasapaino! Otin siis muistikirjan esiin, ja jatkan siitä mihin olen jäänyt ja alan aktiivisemmin työstää tasapainon teemaa elämässäni muutenkin. Josko nyt pääsisin maaliin saakka!

Unelmatyön elementit

Uusinpana ladattavana tehtäväkokonaisuutena Sandylta on tullut Unelmatyön elementit. Olen sen kanssa aika alkutekijöissä vasta. Pisteytin erilaisia työhön liittyviä tehtäviä, ja huomasin, että tietyntyyppiset asiat saavat täydet pisteet, kun taas johonkin jysähtää minimit. Aloin ajatella, että hakemisen fokus kannattaa nyt suunnata sille sektorille mikä oikeasti kiinnostaa eikä johonkin muualle. Toki edelleen olen valmis tekemään ainakin hetkellisesti työtä kuin työtä, mutta tähtäin on unelmatyössä, tottakai! 

Luova pohdiskelija

Minä olen tunnetusti analyyttinen pohdiskelija. Tykkään tehdä kaikenlaisia tehtäväkirjoja ja vastailla kysymyksiin. Teen myös mielelläni aarrekarttoja. Kaikista noista saan uusia näkökulmia ajattelulleni. Osa tehtävistä laittaa aivot narikkaan ja osa haastaa miettimään syvällisesti mitä ja miten elämää olisi hyvä rakentaa.
Seuraavaksi lähdenkin askartelemaan itselleni visuaalista huoneentaulua itseäni voimaannuttavista asioista.




lauantai 1. toukokuuta 2021

Vahvuuteni

Ilta-Sanomien sivullaan julkaisemassa jutussa psykiatri Anita Puustjärvi sanoo, että ADHD voi olla työelämässä myös iso etu. ADHD-oireiseen ihmiseen kohdistuu negatiivinen oletus siitä, että hän on keskittymiskyvytön sählääjä, joka vaipuu omiin ajatuksiinsa saamatta aikaan mitään. Todellisuudessa ADHD-oireinen ihminen on monesti esimerkiksi kekseliäs innostaja, sinnikäs, avoin ja heittäytymiskykyinen. Luovuutta löytyy ja kyky katsoa maailmaa eri kulmasta kuin “neuronormaalit” katsovat.
(Juttu julkaistu alunperin Me Naisten sivuilla 06/2020).

Minulla on paljon vahvuuksia, osa on ollut vuosikausia piilossa, mutta pikkuhiljaa olen taas saanut niitä takaisin oman kasvuni myötä. Muitakin vahvuuksia löytyy, mutta kirjoitan tässä niistä merkittävimmistä.

Luova osaaja

Olen luova ihminen. Luovuus näkyy elämässäni kirjoittamisena, valokuvaamisena, askarteluissa sekä erilaisissa luovissa ratkaisuissa: olen muun muassa putsannut lokin kakkaa auton katosta kasvomaskilla, kun ei autosta löytynyt paperia. Ja jesarilla tai nippusiteillä voi korjata melkeinpä mitä vain, kun vaan käyttää luovuuttaan.

Valokuvauksessa pyrin löytämään mielenkiintoisia ja erilaisia kuvakulmia ottamalla tiukkaa lähikuvaa tai jotain muuta “tavallisesta” poikkeavaa.


Luovuuteen liitän tietyllä tapaa myös sen, että kokonaisuuden hahmottamisen lisäksi huomaan detaljeja, joita muut eivät välttämättä huomioi. Töissä monesti palattiin työstämään jotain yksityiskohtia, kun kysyin, että onkos tässä ajateltu tämän asian vaikutusta siihen ja siihen. Toiset eivät olleet välttämättä huomanneet lainkaan moista näkökulmaa, ja se oli kuitenkin kokonaisuuden kannalta merkittävä.


Sinnikäs puurtaja

Olen sinnikäs. Tämä on taito, jonka olen aika vastikään oppinut. Aiemmin saattoi hyvinkin jäädä hankalat työt tekemättä, mutta nykyään ponnistelen niin kauan, että saan homman onnistumaan. Ei kaikki aina suju kiitettävästi, mutta seuraavalla kerralla homma hoituu sitten jo paremmin! Esimerkkinä tästä vaikkapa töissä paperitukoksen saanut tulostin - kyllä sen kanssa sai hetken painia, että sai sen taas iskuun, mutta hoidin homman. Ja kotona sain uuden television asennettua, vaikka aluksi vaikutti siltä, että ei onnistu.

Tiedonjanoinen käytännön ihminen

Olen kiinnostunut hyvinkin erilaisista asioista. Haen mielelläni lisätietoa kaikesta mahdollisesta, on kyse sitten jonkun näyttelijän taustoista tai jostain teknisen laitteen ominaisuuksista, niin mahdollisuuksien mukaan haluan mahdollisimman paljon tietoa asiasta.


Osaan myös käyttää hyödyksi niitä tietoja, mitä olen etsinyt. Osaan esimerkiksi vaihtaa autoon raitisilmasuodattimen ja kaventaa vaatteita niin, ettei päällepäin näy ompeleita, vaikken varsinainen käsityöihminen olekaan. Tietoa on netti pullollaan: pitää vain osata hakea ja tuoda hakemansa tieto käytäntöön.


Analysoiva sosiaalinen organisoija

Osaan löytää asioista positiivisia näkökulmia ja otan vaikeatkin tehtävät mahdollisuutena oppia uusia taitoja ja innostan muita lähtemään mukaan tekemiseen. Olen halukas auttamaan muita ja valmis joustamaan esimerkiksi aikatauluissa että saadaan homma purkkiin järkevällä aikataululla. Pystyn organisoimaan asioita lyhyelläkin aikavälillä eikä pakka mene sekaisin muutoksista. Hetken mietin asiaa, otan uutta tulokulmaa ja jatkan asian työstämistä.


Työpaikalla osaan luoda kokonaisvaltaisen näkemyksen organisaation tarpeista. Teen kaikkeni, että luon positiivista mielikuvaa organisaatiosta niin sen sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Olen työlle antautuva tiimipeluri ja vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoiltani erittäin kyvykäs. Minua on helppo lähestyä. Niin töissä kuin vapaallakin ihmiset tulevat usein juttelemaan ja purkavat tuntojaan. Kuuntelen ja parhaani mukaan myös autan, jos on jostain sellaisesta asiasta kyse. 


Kohti positiivista ajattelua

On vaatinut valtavasti ajatustyötä saada käännettyä sellainen perusnegatiivinen ajattelumalli tulevaisuuteen optimistisesti katsovaan ajattelutapaan. Ei, kaikki ei ole edelleenkään “naminami-pusipusi” -meininkiä, mutta pieni positiivinen siemen kyllä löytyy jos ei muuta niin pienen kaivelun jälkeen. Tästä esimerkkinä: totta maar mua harmitti tuossa yhtenä päivänä, kun satoi lunta vaakasuoraan, oli jo kesärenkaat autossa ja ajatus kohti kesää. Sitten ajattelin, että hei: parempi lumisade nyt kuin mustikan kukkiessa!

Kyllähän kaikesta saa ongelman aikaiseksi, jos haluaa kaiken niin kääntää. Mutta auttaako se? Onnistuisiko homma kuitenkin hieman paremmin, jos lähtökohta olisi se, että kyllä tämä tästä jossain vaiheessa valmiiksi tulee. Se on niin hyvä kuin näillä taidoilla aikaiseksi saan, sen sijaan että ajattelisi: tästä kuitenkaan mitään tule, antaa olla koko homman!

Halu ja taito kehittyä

Totean jälleen kerran: elämässä tärkeintä on olla kiinnostunut ja oppia uusia asioita. Olen oppinut paljon itsestäni ja käytän oppimaani hyödyksi tänään ja tulevaisuudessa. Omaksumalla oppimaansa kehittyy. Kehittyminen tuo itsevarmuutta. Se lisää voimavaroja uudelle kasvulle.

Orffit laulaa Haloo Kalevala -levyn Sammon taontaa laulussa: "Vaik ois seppä syntyessään, ei aina suju. Täytyy rauta kesyttää, löytää sen juju." Näinhän se on, harva osaa ensiyrittämällä mitään. Toki monesti on niin, että "tahtois heti osata. Eikä jaksais treenata. Niin raskasta on kuulla ne - treenausajatukset" (Orffit: Kuinka bumerangia heitetään?).
Sinnikkäästi vaan yrittämään uudestaan. Pitää luottaa itseensä: minä osaan, pystyn ja kykenen!


Sanojen siivillä

Aika juoksee nopeammin, kuin ehtii tajuta! Aivan kuin koko ajan olisi uusi maanantai. Eikä toinen toistaan seuraavan maanantain välillä saa ...